Automobilio pirkimo pardavimo sutartis

Prieš įsigydami transporto priemonę, būtina įsitikinti, kad ji turi savininko deklaravimo kodą (SDK). Be šio kodo negalėsite nei registruoti, nei parduoti automobilio, todėl tai labai svarbu. Patikrinti SDK galiojimą galite paspaudę Čia


Word Icon
pirkimo-pardavimo-sutarties-forma (Word)


PDF Icon
pirkimo-pardavimo-sutarties-forma (PDF)

Jeigu planuojate pirkti Lietuvoje jau registruotą automobilį, svarbu įsitikinti, ar jis nėra suvaržytas teisinių apribojimų, pavyzdžiui, areštų ar įkeitimų. Suvedę automobilio duomenis, galite gauti visą reikiamą informaciją apie galimus apribojimus, kuriuos rasite paspaudę ČIA.

Jei automobilį radote per skelbimą, rekomenduojama išsisaugoti skelbimo turinį. Viešas skelbimas gali būti svarbus įrodymas, ypač jei jame nurodyta, kad automobilis neturi defektų. Jei kiltų ginčas dėl automobilio būklės, išsaugotas skelbimas gali padėti įrodyti, kad pardavėjas nuslėpė svarbią informaciją.

Užfiksuokite pinigų perdavimo sąlygas raštu

Pirkimo-pardavimo sutartyje būtina nurodyti, kad pinigai už automobilį buvo gauti arba aprašyti, kaip ir kada bus atsiskaityta. Jei atsiskaitymas vyksta grynaisiais pinigais dalimis, svarbu kiekvieną perdavimą užfiksuoti raštu ir pasirašyti abiem šalims. Šis žingsnis užtikrina skaidrumą ir apsaugo abi sandorio šalis.

Kiti naudingi patarimai

Prieš pirkdami automobilį, įvertinkite jo kainą. Jei ji yra gerokai mažesnė nei rinkos vertė, tai gali būti ženklas, kad automobilis turi tam tikrų trūkumų.

Prieš pasirašant sutartį, būtina užtikrinti, kad pardavėjas jums pateikia visus reikiamus dokumentus ir abu automobilio raktų komplektus. Taip pat patartina, kad automobilį patikrintų ekspertai.

Niekada nepasiduokite spaudimui nesudaryti rašytinės sutarties. Tai svarbus dokumentas, saugantis jūsų interesus.

Taip pat reikia įsitikinti, kad sandoris vykdomas su tikruoju automobilio savininku arba jo teisiškai įgaliotu atstovu.

Jei sandorio suma viršija 5 000 eurų, pagal įstatymus atsiskaityti grynaisiais pinigais negalima. Daugiau informacijos šiuo klausimu galite rasti VMI svetainėje.

Rekomenduojama naudoti „Regitros“ pirkimo–pardavimo sutarties šabloną ir įtraukti savininko deklaravimo kodą (SDK).

Galiausiai, būkite atidūs tikrindami, ar sutartyje nurodyti visi svarbūs duomenys apie pardavėją, automobilio kainą, ridą, defektus ir kitus reikšmingus aspektus. Užfiksuokite visus pastebėtus trūkumus, tokius kaip kėbulo, važiuoklės ar variklio pažeidimai. Jeigu vėliau paaiškėtų, kad yra nepaminėtų defektų, galėsite reikalauti kompensacijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *